torsdag 15 november 2007

På plats i Zürich

Tiden går fort, jag har redan tagit mig ner till Zürich (några dagar innan min anställning börjat) och fått en genomgång av staden, landet och vad man bör tänka på när man ska bo och jobba här. Tacksamt nog har Google anlitat ett "relocation"-bolag, så jag får hjälp av en specialist (Sabine) med information och med dom papper som behöver fyllas i lämnas in, samt med att hitta bostad. Vi började med lite överblick över processen, och jag fick en bok och en massa broschyrer med ytterligare information. Dock fick jag inte reda på hur själva flytten av mina prylar kommer gå till, eftersom det tydligen hanteras av någon annan på en annan avdelning, som inte verkat vara så snabb på att svara på melj...De 3 första nätterna bor jag på ett halvsunkigt hotell (som dock hade någorlunda rimligt pris, till skillnad från de flesta hotell i trakten). Det är centralt och tyst, så man får ta det goda med det onda. Första natten jag sov här brann det i grannkvarteret (sammanträffande?*) så flera gator och den närmaste kollektivtrafiken var avstängda idag. Å andra sidan verkar vinden ligga rätt, så röken och brandlukten drivs åt ett annat håll.Zürich bjuder förresten i dagarna på både kyla, snö och regn (ibland får man jackpot med snöblandat regn!). Det ger inte riktigt lika bra intryck som sensommarvärmen när jag var nere sist, och jag känner mig lite blåst på den globala uppvärmningen.Jag ska flytta in i en temporär lägenhet på lördag. Det är en möblerad etta på gångavstånd från Googlekontoret, där jag får bo en månad gratis men som jag kan fortsätta bo i om det krisar sig med det permanenta boendet. Angående det senare var jag idag med Sabine och tittade på en trea som ligger ute på marknaden. Bostadsmarknaden i Zürich är väldigt het, och enligt Sabine kan det vara ett tjugotal ansökningar till varje utannonserad hyresrätt. Det gör det möjligt för hyresvärdarna att välja och vraka, så vid ansökan ska man fylla i både om man har barn och/eller husdjur, om man spelar något instrument, osv, och sen får man reda på om man är "accepterad". Dessutom vill inte alla hyresvärdar ta emot utlänningar, men man får förstås aldrig reda på om det är en faktor i ett givet fall.

Hela fastigheten där trean låg var under helrenovering, så köket och badrummet är nyutrustat, och alla väggar nymålade, och de flesta rummen har nytt golv. Den ligger inte riktigt så centralt som jag skulle vilja, men å andra sidan ligger den kanske så centralt som jag vill betala för, och dessutom verkar det vara ett rätt tyst område och åtminstone tillräckligt centralt för att ha spårvagnsförbindelse. I alla fall, jag skickade in ansökningsblanketten, men det återstår att se hur det går.

På min lediga tid har jag passat på att gå på Zürichs nationalmuseum, som tyvärr också var under renovering. Dom verkade ha knött ihop samlingarna i en mindre del av byggnaden, så rummen låg lite huller om buller och det var omöjligt att följa någon "snitslad bana" som man brukar kunna. Drygt hälften av texterna fanns på tyska, engelska, franska och italienska, men engelska saknades rätt ofta och ibland fanns bara tyska. Å andra sidan är det väl hög tid att vänja sig vid tyskan antar jag. Jag fick en liten crash course i Zürichs historia, med rätt stor tonvikt på kyrkans roll. Allt var inte riktigt förståeligt med den magra bakgrundsinfo jag släpar runt på i huvudet, men det var uppenbart att kyrkan tagit en mycket större roll här (inklusive kamp mellan de huvudsakligen protestantiska städerna och den katolska landsbygden, samt mellan kantoner med olika trosuppfattningar) än i Sverige. Vad det lider kommer jag säkert lära mig mer om den saken, just nu har jag fullt upp med det jag behöver kunna om det nutida Schweiz.

(*Japp, sammanträffande)

1 kommentarer:

Anonymous carlos sa...

hola no se si sabras español pero quiero saber si hay una forma de meter una partida guardada de un rom de un emulador de pc y que se pueda esa partida jugar en el emulador meboy si se puede te agradeceria la ayuda para hacerlo y si no se puede pues gracias
si puedes mandarme la respuesta a mi correo charlillos07@hotmail.com

12 februari 2009 22:14  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida