söndag 18 mars 2007

Shiogama-festival

Förra helgen besökte jag en brandsäkerhetsfestival i Shiogama, en hamnstad en bit utanför Sendai. I ett land som Sverige skulle vi nog inte verka för brandsäkerhet genom en festival just (utan förmodligen snarare en omåttligt tråkig informationskampanj), men japanerna satsar istället på dans, musik, och att släpa fram en bärbar helgedom och be om att slippa bränder under det kommande året.Först på programmet var dock akrobatik från den lokala brandkåren. Till sin hjälp hade dom en stege, men inget hus att luta den mot. Istället fick ett gäng stå på marken och hålla stegen upprätt medan först en, och sedan två brandmän klättrade upp på stegen och gjorde allt utom att undvika onödiga risker, eftersom det skulle gå tvärt emot (brand)säkerhets-tänkandet?

(Å andra sidan kanske dom bett ordentligt under någon tidigare fallsäkerhetsfestival, så att dom inte behövde oroa sig för sånt. Vad vet jag.)

Ett inslag som jag aldrig riktigt förstod mig på var en liten grupp människor som gick runt med ett drakhuvud, med pengar fasttejpade på tungan.Förmodligen hände något bra när draken bet en, för dom erbjöd folk att stoppa in huvudet i drakens mun.Exakt vad detta "något" var vet jag inte, men jag gissar att det har mer med pengar än med drakar att göra. Jag lovar att rapportera om jag plötsligt blir oförklarligt rik eller något sånt.

Att detta hände på morgongen vid templets entré, men huvudpunkten på programmet krävde att man tog sig upp för en rätt mäktig trappa. Som det ska visa sig har dock jag, relativt sett, inget fog för att klaga över trappklättrandet.
En dansuppvisning uppe på själva tempelområdet.

Den huvudsakliga händelsen under dagen kretsade kring en bärbar helgedom, som man hade plockat fram dagen till ära. Den stod på gården framför templet, ovanför den långa trappan på bilden ovan. Det var inte alltid helt enkelt att förstå vad som försiggick (eller åtminstone inte vad det betydde), men jag tog en hel del bilder och ska försöka kommentera dom efter bästa förmåga.


Flera olika grupper av "officiella" personer i väntan på att ceremonin skulle börja.


Mannen i rött gick först runt helgedomen och viftade mot de olika grupperna med en grön kvist.


Sake, ris och salt användes som gåva under ceremonin. Jag är inte säker på den fjärde ingrediensen (det kändes inte rätt att kika under locket), men en gissning är att det är någon inlagd mat.


Gåvorna lämnades från hand till hand innan dom ställdes på den svarta plankan på den bortre sidan av helgedomen.


Många olika personer var framme vid helgedomen, bugade sig och klappade händerna två gånger. Jag är inte säker på att jag förstod introduktionen av personerna, men några av de kostymklädda herrarna verkade vara politiker från Miyagi-regionen, och andra var religiösa representanter.


En stillbild gör inte riktigt rättvisa här - mannen snurrade runt den här "manicken" och fick på så sätt banden att flaxa och dansa.


När ceremonin var slut så skulle helgedomen bäras runt stan, och 16 män hade äran (oturen?) att utföra dådet.


Det verkade tillräckligt tungt att vandra runt på plan mark, men det skulle tydligen vara för enkelt. Istället...


...skulle åbäket kånkas ner för trappan, och sedan ut på en av gatorna.

När helgedomen bars iväg stannade vi kvar och tittade på teater på tempelområdet. En skrattande demon (?) utagerade diverse jordbruksaktiviteter på scenen, han hackade i jorden, slog med lie, och samlade ihop skörden. I bakgrunden spelades en väldigt repetetiv liten flöjt-och-trum-trudelutt.Demonen bjöd åskådarna på sake efter föreställningen.

Det har blivit många bilder redan, men jag avslutar med några till:


En bambudunge intill templet. Bambu är väldigt vackert, och i min mening får vipporna alltför ofta stå tillbaka för stammarna när fotografier tas. En friserad "våningstall" råkade också komma med på ett hörn, nere till höger.


Staden har tsunamiberedskap, komplett med knasig översättning ("Deck others"?)


Matrast efter dagens festivalande.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida