onsdag 13 juni 2007

Sommar

Sommaren har kommit till Sendai, och med den hettan och fuktigheten. Jag har hört att hettan kommit till Sverige också, så dygnsmedeltemperaturen på sistone är bara någon enstaka grad högre här, men luftfuktigheten gör stor skillnad!

Sendai är visserligen både kallare och torrare än Japan i stort, men det faller ändå dubbelt så mycket regn här som i Sverige, och luftfuktigheten den sista tiden har legat kring 80% (mot 60% i Sverige). Och värre lär det bli, både värme och fukt.

Sommaren är Japans regnperiod (på japanska "tsuyu", vilket av någon anledning skrivs med tecknen "plommon-regn"), och under juni-september faller mer regn än under hela året i Sverige. Nästan ingen här använder regnkläder, istället har man paraply, både till fots och till cykel. (Att paraplyet för cyklisten mest skyddar huvudet verkar inte göra någon större skillnad för folk.)

Det blir svettigare och svettigare att klättra de 120 meterna upp till kemilabbet, framtiden lär utvisa hur länge det kommer vara realistiskt... Nåja, värmen och regnet gör åtminstone att allt växer så det knakar, på vägen till skolan finns t.ex. smultron som nästan ser ut som jordgubbar.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida