onsdag 13 juni 2007

Mer om labbet

Så blev det till slut dags att visa vad jag gjort för professor Yonemoto.

Jag har räknat en del på vilka krav som måste uppfyllas för att man ska få någorlunda stor noggrannhet för sina uträknade värden, och konstaterat att det borde vara möjligt, åtminstone om experimenten går någorlunda på det sätt som antar. Professorsassistenten Naomi var (i stort sett) med på noterna när vi hade möte igår, och hon förstod nyttan av att göra nya experiment, och hur min nya modell fungerade (och varför). Hon varnade dock för att Yonemoto kanske inte skulle vara lika förstående, vilket han inte heller var.

Jag uppmanades förbereda lite utskrifter av mina figurer, för även om Naomi och Murakami hade tyckt det var ok att titta på min dataskärm, så är Yonemoto traditionalist och vill ha sitt papper (en död-träd-kramare, så att säga). Så jag förberedde lite utskrifter, och visade för Murakami innan. Han kom med hjälpsamma tips som t.ex. att nedre delen av en figur bör sammanfalla med y-axeln. Inte för att det gör så stor skillnad för honom, eller för figuren för den delen, utan för att Yonemoto har fixa idéer om hur figurer ska se ut.

Själva mötet var smått bisarrt. Jag hade väntat mig att Murakami skulle vara med, vilket han också var. Han försökte i sin tur (på japanska) en tveksam Naomi om att hon också borde följa med, vilket hon också gjorde efter viss tvekan. Så vi tre gick iväg till Yonemoto. Jag hade naivt förväntat mig att jag skulle bli ombedd att berätta om vad jag pysslat med, men istället tog främst Naomi men även Murakami och redogjorde för mina idéer, på japanska. Jag själv fick vid något enstaka tillfälle någon fråga, men inte på långa vägar så ofta som jag av diskussionen märkte egentligen skulle behövts. Men det vore lögn att säga att jag hade någon chans att hänga med i någon större utsträckning.

Tyvärr (för dagens situation, åtminstone) så ingår inte någon teknisk vokabulär i den japanskundervisning jag deltar i. Detta diskussionen, och även om jag förstås kunde följa med i vilka figurer och formler dom pekade på, och visste vilket ämne diskussionen rörde, så hade jag ingen susning om vad Yonemoto hade för synpunkter på det hela.

Han verkade hursomhelst föga intresserad av att förstå vad jag gjort, såvitt jag kunde förstå så ratade han t.ex. en variabelsubstitution jag gjort för att få enklare formler, och verkade tro att jag var ute och dallade med abstrakta begrepp utan kemisk förankring (även den ovane japansktalaren förstår ordet "nonsens"). Yonemoto ratade också utan vidare en graf som visade hur mina formler modellerade att radikalkoncentrationen skulle utvecklas över tid, eftersom den inte angav någon absolut skala (dvs den angav alltså bara relativa koncentrationer), istället för att acceptera att meningen med experimenten delvis var att fastslå absoluta koncentrationer, och samtidigt se om kurvans "form" hos experimentet överensstämde med modellens.

Yonemoto menade också att det börjar bli för sent att genomföra några riktiga experiment, åtminstone i någon "heltäckande" skala. Den tidigare modellen var ju ett helt doktorsprojekt i sig, och min modell är experimentmässigt knappast enklare.

Efter mötet hade jag, Naomi och Murakami lite genomgång (på engelska) där dom förklarade vad Yonemoto haft för invändningar, och jag berättade vad jag hade för svar och förklaringar. Yonemoto hade haft ungefär samma sorts funderingar som Naomi hade vid första mötet, men skillnaden var att hon tagit sig tid att försöka förstå, och ställde frågorna till mig. Eftersom jag knappt låtsades om på dagens möte kunde Yonemoto bara få svar på de frågor Naomi ställt till mig och det jag förklarade vid första mötet, och han var inte särskilt tålmodlig när han inte fick snabba och raka svar på sina övriga frågor.

Nåja, exakt hur det hela kommer utveckla sig vet jag inte. Jag och Murakami kommer göra några begränsade experiment, och förhoppningsvis åtminstone få reda på om jag helt varit ute och cyklat eller om det skulle vara värt att fortsätta. Hur min rapport, som ska in om en knapp månad, vet jag däremot inte. Tydligen ska jag bara lämna in att "abstract" på en sida, så det lär gå att ljuga ihop något. =)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida