söndag 20 juli 2008

Amerika

Jag är nyss hemkommen från min andra tjänsteresa till USA, närmare bestämt Googleplexet i Mountain View i Kalifornien. Mycket skulle kunna sägas om besöket och om landet, men jag nöjer mig med två korta observationer:

1. Börsen verkar inte ha så stort förtroende för Googles ekonomiska situation, att döma av företagets värdering. Å andra sidan känns det tryggt att vi (bevisligen) anser oss ha råd att ha någon anställd med ansvar för att kratta volleybollplanen på huvudkontorets gårdsplan.2. Amerikansk arkitektur ger ett särskilt intryck som jag har svårt att sätta fingret på. (Visserligen ingen ny och banbrytande observation, men i sann bloggaranda struntar jag glatt i det.) Vissa säger att dom närmast saknar arkitektonisk stil, vilket kanske är sant i samma mening som att t.ex. miljonprogrammets hus saknade stil, men det är inte riktigt det jag menar. Det närmaste jag kan komma är att många byggnader känns som fullskalevarianter av miniatyr-modeller, ofta med sterila puts-ytor och hög symmetri. Att det nästan inte finns några människor som vandrar omkring i suburbia bidrar till intrycket av att vandra runt i en modellvärld ("älskling, jag krympte mig själv").

Kanske beror fenomenet delvis på att många amerikanska hus byggs helt utan något arkitektoniskt sammanhang (små lådor på tryggt avstånd från alla andra lådor - plastmaskrosor i asfaltsöknen) precis som jag tänker mig att modelljärnvägarnas hus av nödvändighet måste tillkomma utan sammanhang. Jag har tyvärr ingen jättebra bild för att illustrera det hela, och fenomenet gör sig nog för den delen inte lika bra på bild som i verkligheten, men jag får ändå ge det ett försök.


2 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

How's the work on MeBoy going?

Did not really get your blog except that you've visited america?

28 oktober 2008 00:12  
Blogger bimone sa...

Jeeeeeeete beuuuuuuuuuuuuuurgggge

28 oktober 2008 08:14  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida