måndag 19 november 2007

Första dagen som Noogler

Jag har flyttat till den lilla möblerade ettan där jag ska bo i någon månad eller så (beroende på hur fort jag hittar permanent boende). Zürich har ett fiffigt system för att hjälpa morgontrötta: vid sjutiden börjar stans alla kyrkklockor dåna! Jättebussigt! Det hjälper inte att alla väggar verkar fasligt tunna, så jag hör dessutom både när grannarna klampar runt och när dom snarkar.

I alla fall... så har den stora dagen äntligen infallit.

Min rekryterare hade informerat mig om att jag skulle dyka upp kl 10.30, vilket jag också gjorde. Eftersom jag bor rätt nära kontoret var det bara några minuters gångväg, och jag såg till att komma i tid. Trodde jag. Alla andra nooglers (nyanställda) hade tyligen fått veta att dom skulle vara där 10 (vilket också råkade vara tiden då programmet startade), så när jag kom dit hade dom redan delats in i grupper och fått som uppdrag att vandra runt och lära känna lokalerna. Jag fick istället veta att jag skulle göra mitt bästa för att leta upp en av grupperna (tipset var att dom nog såg lika förvirrade ut som jag...) och hänga med dom.

Kanske inte så jag helst skulle börjat dagen, men det hela löste sig såsmåningom. Jag fick en dator och ett passerkort och lunchade sedan med min mentor, som har lovat att vara mig behjälplig under den första tiden. (Mentorer är tänkta att vara dom man vänder sig till med saker som man inte vet vem man ska vända sig till, och som - till skillnad från chefer osv - man inte behöver imponera på genom att undvika dumma frågor.) Det visade sig också att vi var ett 8 nooglers som började samma dag, och jag tror inga två var från samma land.

Efter massor av information på eftermiddagen om allt möjligt googlianskt vandrade jag iväg till Googles nya kontorslokaler (där jag kommer hamna), och fick dels veta att det egentligen inte finns någon plats för mig, men att det brukade vara så och det kanske skulle gå att flytta på någon...

Jag antar att jag inte ska säga för mycket om just vad jag ska göra (och jag kan inte påstå att jag vet så mycket själv heller ännu), men det handlar om ett internt projekt för att optimera bandbreddsanvändning för diverse program och produkter. Hela dagen imorgon är full av infopass, men på onsdag ska jag ha tid att prata med min projektgrupp och få veta mer om den och om vad jag ska göra.

Alla nooglers fick varsin ballongprydd chokladkaka att ta med sig hem, antagligen för att man raskt ska kunna komma igång med den beryktade viktökning som en googleanställning brukar leda till, får se hur det går med det...

torsdag 15 november 2007

På plats i Zürich

Tiden går fort, jag har redan tagit mig ner till Zürich (några dagar innan min anställning börjat) och fått en genomgång av staden, landet och vad man bör tänka på när man ska bo och jobba här. Tacksamt nog har Google anlitat ett "relocation"-bolag, så jag får hjälp av en specialist (Sabine) med information och med dom papper som behöver fyllas i lämnas in, samt med att hitta bostad. Vi började med lite överblick över processen, och jag fick en bok och en massa broschyrer med ytterligare information. Dock fick jag inte reda på hur själva flytten av mina prylar kommer gå till, eftersom det tydligen hanteras av någon annan på en annan avdelning, som inte verkat vara så snabb på att svara på melj...



De 3 första nätterna bor jag på ett halvsunkigt hotell (som dock hade någorlunda rimligt pris, till skillnad från de flesta hotell i trakten). Det är centralt och tyst, så man får ta det goda med det onda. Första natten jag sov här brann det i grannkvarteret (sammanträffande?*) så flera gator och den närmaste kollektivtrafiken var avstängda idag. Å andra sidan verkar vinden ligga rätt, så röken och brandlukten drivs åt ett annat håll.



Zürich bjuder förresten i dagarna på både kyla, snö och regn (ibland får man jackpot med snöblandat regn!). Det ger inte riktigt lika bra intryck som sensommarvärmen när jag var nere sist, och jag känner mig lite blåst på den globala uppvärmningen.



Jag ska flytta in i en temporär lägenhet på lördag. Det är en möblerad etta på gångavstånd från Googlekontoret, där jag får bo en månad gratis men som jag kan fortsätta bo i om det krisar sig med det permanenta boendet. Angående det senare var jag idag med Sabine och tittade på en trea som ligger ute på marknaden. Bostadsmarknaden i Zürich är väldigt het, och enligt Sabine kan det vara ett tjugotal ansökningar till varje utannonserad hyresrätt. Det gör det möjligt för hyresvärdarna att välja och vraka, så vid ansökan ska man fylla i både om man har barn och/eller husdjur, om man spelar något instrument, osv, och sen får man reda på om man är "accepterad". Dessutom vill inte alla hyresvärdar ta emot utlänningar, men man får förstås aldrig reda på om det är en faktor i ett givet fall.

Hela fastigheten där trean låg var under helrenovering, så köket och badrummet är nyutrustat, och alla väggar nymålade, och de flesta rummen har nytt golv. Den ligger inte riktigt så centralt som jag skulle vilja, men å andra sidan ligger den kanske så centralt som jag vill betala för, och dessutom verkar det vara ett rätt tyst område och åtminstone tillräckligt centralt för att ha spårvagnsförbindelse. I alla fall, jag skickade in ansökningsblanketten, men det återstår att se hur det går.

På min lediga tid har jag passat på att gå på Zürichs nationalmuseum, som tyvärr också var under renovering. Dom verkade ha knött ihop samlingarna i en mindre del av byggnaden, så rummen låg lite huller om buller och det var omöjligt att följa någon "snitslad bana" som man brukar kunna. Drygt hälften av texterna fanns på tyska, engelska, franska och italienska, men engelska saknades rätt ofta och ibland fanns bara tyska. Å andra sidan är det väl hög tid att vänja sig vid tyskan antar jag. Jag fick en liten crash course i Zürichs historia, med rätt stor tonvikt på kyrkans roll. Allt var inte riktigt förståeligt med den magra bakgrundsinfo jag släpar runt på i huvudet, men det var uppenbart att kyrkan tagit en mycket större roll här (inklusive kamp mellan de huvudsakligen protestantiska städerna och den katolska landsbygden, samt mellan kantoner med olika trosuppfattningar) än i Sverige. Vad det lider kommer jag säkert lära mig mer om den saken, just nu har jag fullt upp med det jag behöver kunna om det nutida Schweiz.

(*Japp, sammanträffande)